Učešće na konferenciji “Polyflip” u Sloveniji

Nastavnici Politehničkog fakulteta, v.prof.dr. Edin Berberović i prof.dr. Samir Lemeš učestvovali su na međunarodnoj konferenciji “Future focused blended learning in science and engineering” koju je u okviru Erasmus+ projekta Polyflip organizovao Fakultet za tehnologiju polimera Slovenj Gradec iz Slovenije (https://www.ftpo.eu/).

Erasmus+ KA2 projekat “PolyFlip – Razvoj preokrenutog pristupa učionici za studijske programe (polimernog) inženjerstva uz korištenje inovativnih ICT alata” (https://www.polyflip.eu/) ima za cilj da nadogradi primjere dobre prakse u drugim disciplinama i ciklusima obrazovanja rezultatima istraživanja o temi, te prilagoditi i implementirati pedagoški pristup “Flipped classroom approach” za studente inženjerskih studijskih programa kao što je tehnologija polimera.

Učešće na konferenciji bila je i prilika za razgovore o budućoj saradnji Univerziteta u Zenici i Fakulteta za tehnologiju polimera. Fakultet su osnovali prije 10 godina kao privatnu neprofitnu visokoškolsku ustanovu nekoliko slovenačkih kompanija koje se bave proizvodnjom plastike, razvojni centar alatništva Slovenije TECOS Celje i opština Slovenj Gradec. Fakultet obrazuje kadrove za preko 1.700 proizvodnih kompanija u Sloveniji, realizira brojne istraživačke i razvojne projekte, a raspolaže zavidnom količinom istraživačke opreme i laboratorijama koje se bave razvojem polimernih materijala, tehnologija i proizvoda.

Saradnja sa ovim fakultetom mogla bi predstavljati još jednu razvojnu šansu za Zenicu i Bosnu i Hercegovinu, jer postoji veliki potencijal da se školuju kadrovi kojih u Bosni i Hercegovini nedostaje, a da se kroz zajednički istraživački rad dođe do proizvoda sa većom dodanom vrijednošću, i tako jača privreda u Zenici, ZDK i Bosni i Hercegovini.

Arhive

KONTAKT

+387 32 449 120
+387 32 449 126
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

Share This