Tuzla Workshop

U Tuzli je 02 i 03 oktobra 2023 održan Wokshop u organizaciji USAID-a i IEEE sekcije BiH.

Teme radionice su aktuelne i odnosile su se na fleksibilnost u distributivnim EE mrežama.Svoje učešće u radu su pored Fakulteta Elektrotehnike iz svih dijelova BIH, uzeli i predavači iz EU-Slovenije/Belgije, EE kompanije, regulatori EE tržišta te državni regulatori.

Ne poziv organizatora ispred UNZE su u radu učestvovali : doc. dr. Mujo Hodžić,  Ajla Čamdžić, Lamija Čolaković i Esma Aličić (studenti PLF).

Predavači iz EU su prezentovali rješenja koja egzistiraju u zemljama EU a predavači iz BiH su predstavili trenutno stanje sa prijedlozima za postupanje u budućnosti.

Zaključak svih učesnika je da se ne može optimizirati tržište električne energije bez rješenja baziranih na  ICT tehnologijama.

Preporučeno je da se za optimizaciju i fleksibilnost u segmentu upravljanja EE mrežom koriste rješenja bazirana na: mašinskom učenju, digitalizaciji , digitalnoj transformaciji, automatizaciji….

Studenti su na ovaj način proširi svoja  znanja u segmentu Elektroenergetike, neophodnih za razvoj novih pristupa i razvoja softverskih rješenja za potrebe EE sektora.

Arhive

KONTAKT

+387 32 206 100
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

en_USEN
Share This