STRUČNA POSJETA STUDENATA III GODINE ODSJEKA GRAĐEVINARSTVO

Dana 28.10.2020. godine studenti III godine Politehničkog fakulteta (odsjek Građevinarstvo) zajedno sa prof. Zlatanom Talićem i as. Nerminom Redžićem su imali priliku posjetiti gradilište autoceste Koridora Vc (dionica Poprikuše-Zenica sjever/Donja Gračanica, poddionica Vranduk-Ponirak) u okviru predmeta Fundiranje/Temeljenje.

Izvođač radova na ovoj poddionici je konzorcij Azvirt L. L. C. (Azerbejdžan) i Hering d. d. Široki Brijeg (BiH). Ukupna dužina poddionice prema projektu iznosi 5.3 km. Na trasi se izdvajaju mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2 prosječne dužine 400 m, tri vijadukta-Crni potok, Koprivna 1 i Koprivna 2, te tunel Vranduk dužine 400 m. Autocesta se većim dijelom nalazi u zasjeku i potrebno je posebnu pažnju posvetiti sistemima potpornih konstrukcija.

Geološki uvjeti su nepovoljni, zbog čega je ovo gradilište posebno karakteristično zbog samog predmeta u okviru kojeg je i održana posjeta. Studenti su imali priliku posjetiti kamp Azvirt L. L. C., prisustvovati predavanju u laboratoriju, te vidjeti sve instrumente i uređaje koji se koriste u laboratoriju, a o kojima su ranije učili u toku školovanja. Nakon toga su upoznali gradilište, mašine i uređaje koji se koriste. Na gradilištu su se nalazili i pripremljeni armaturni koševi za šipove promjera 1.5 m koji su se izvodili na licu mjesta u toku posjete, kao i sistem pasivnih sidara. Imali su priliku saznati i nove informacije o načinu izvođenja plitkog i dubokog temeljenja na svim objektima ove poddionice.

Studenti su tokom posjete bili podijeljeni u manje grupe, a svi učesnici posjete su se pridržavali epidemioloških mjera.

Ovom prilikom se zahvaljujemo JP Autoceste FBiH, firmi Azvirt L. L. C., prof. Zlatanu Taliću i as. Nerminu Redžiću na organizaciji posjete.

Arhive

KONTAKT

+387 32 449 120
+387 32 449 126
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

Share This