Prof. dr. Edin Berberović dobitnik priznanja „Plaketa ZDK“ za doprinos razvoju i promociji ZDK za oblast nauke

Na svečanoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja 29. augusta – Dana ZDK, premijer tog kantona Mirnes Bašić dodijelio je tradicionalna priznanja zaslužnim pojedincima za njihov doprinos razvoju i promociji ZDK-a.

Priznanje „Plaketa ZDK-a“ ove su godine dobili profesor Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici dr. Edin Berberović (za doprinos razvoju nauke), načelnica Odjela za infetkivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica prim. dr. Eldira Hadžić (za doprinos razvoju medicine) te vlasnik građevinskog preduzeća „Neimari“ Zenica Derviš Kovačević (za doprinos razvoju privrede).

Politehničkom fakultetu je pripala velika čast da se i jedan naš profesor našao među dobitnicima ovog priznanja, a svakako još veća što je to upravo u oblasti nauke.

 

Prof. dr. Edin Berberović je na Politehničkom fakultetu 8 godina obavljao možda i „najnezahvalniju“ funkciju Prodekana za nastavu i studentska pitanja.

On u čemu se posebno ističe je svakako oblast nauke i naučno-istrživačkog rada, brojnim radovima u međunarodnim časopisima, konferencijama i slično a posebno u oblasti citiranja njegovih radova od strane drugih autora gdje je na Google Scholar premašio cifru od 1000 citacija, a nešto manje na Scopusu i Web od Science.

Kolektiv politehničkog fakulteta još jednom čestita svom kolegi Berberoviću i svakako smo ponosni što je ovih godina, a nadamo se i dalje, bio sa nama.

Profesor Berberović je u svojoj izjavi naglasio:

Zahvaljujem se Ze-do kantonu i Odboru za dodjelu priznanja, kao i predlagaču prof. dr. Samiru Lemešu, koji su prepoznali određeni kvalitet i doprinos u oblasti mog rada. Čast mi je primiti ovo priznanje i to će biti dodatni podsticaj da se i dalje nastavim baviti poslom koji volim i oplemenjivati vrijednosti obrazovanja i nauke za sebe i naše društvo.

Naučno-istraživački rad predstavlja najvažniji preduslov za razvoj društva u cjelini, ali se u našoj zemlji odvija u otežanim uslovima i u velikoj mjeri se zasniva na entuzijazmu pojedinaca. To nije dobro i nadam se da će se iznaći sistemska rješenja kako bi nauka dobila zasluženo časno mjesto koje joj pripada i kako bi mladi ljudi u našem društvu prepoznavali te vrijednosti i stavljali ih u svoj fokus što više, umjesto da napuštaju svoju zemlju i svoje potencijale stavljaju na raspolaganje drugim državama i društvima.

Plaketa ZDK
Plaketa ZDK

Arhive

KONTAKT

+387 32 449 120
+387 32 449 126
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

Share This