Studenti Politehničkog fakulteta, odsjek Softversko inženjerstvo, koji obavljaju praksu u Centru za mlade INPUT, posjetili su firme članice Bit Alliance u Sarajevu. Ova posjeta omogućila im je da steknu dragocjeno praktično iskustvo i uvid u rad vodećih IT kompanija.

Predstavnici kompanija Atlantbh, HulkApps, Zira, Kodeks i Ministry of Programming srdačno su dočekali studente, te su im odgovorili na brojna pitanja vezana za rad u IT industriji. Studenti su imali priliku vidjeti radne procese, tehnologije koje se koriste, te čuti o izazovima i prilikama s kojima se IT profesionalci susreću.

“Ovo iskustvo je za studente bilo izuzetno korisno jer su imali priliku vidjeti kako teorija izgleda u praksi,” izjavio je Adi Salčinović, mentor koji je vodio studente. “Ovo je izvanredna prilika za njih da nauče nešto novo i dobiju inspiraciju za svoje buduće karijere.”

Kroz interaktivne sesije, studenti su se upoznali sa specifičnostima različitih sektora unutar IT industrije, od razvoja softvera i projektovanja, do marketinga i upravljanja projektima. Svaka kompanija je ponudila jedinstven uvid u svoje poslovanje i kulturu, što je omogućilo studentima da steknu širu perspektivu o mogućnostima u industriji.

Centar za mlade INPUT nastavlja sa organiziranjem sličnih aktivnosti kako bi mladima pružio što bolje prilike za profesionalni razvoj i pripremu za tržište rada. U narednim mjesecima planirane su dodatne aktivnosti i edukativne radionice koje će obuhvatiti različite aspekte IT sektora, s ciljem da se studentima omogući sveobuhvatno obrazovanje i praktično iskustvo.  

en_USEN
Share This