Posjeta IT firmi i ureda HTEC grupacije u Sarajevu

Dana 05.06.2023. godine, grupa od 40 studenata prve godine studija Softverskog inženjerstva Politehničkog fakulteta u Zenici, u pratnji asistenata Edina Tabaka i Narcise Hadžajlić posjetila je sarajevski ured IT kompanije HTEC Group odnosno nekadašnju firmu Mistral. 

Predstavnici kompanije, softverski inženjer, marketinška menadžerica i HR menadžerica su u prvom dijelu posjete predstavili historiju kompanije Mistral, a i HTEC grupacije kojoj se Mistral nedavno pridružio. HTEC grupacija broji više od 2200 inženjera razvoja softvera, profesionalaca i naučnika koji djeluju na 29 lokacija unutar 12 država širom centralne i jugoistočne Europe te SAD-a. 

Nakon kratkog predstavljanja grupe uslijedila je bogata QA sesija na kojoj su naši studenti, na zadovoljstvo predstavnika kompanije, postavili brojna pitanja. Neka od tih pitanja bila su: 

– Koje vještine treba usavršiti prije ulaska IT industriju?

– Koju ulogu imaju “soft skills” u napredovanju jednog softverskog inženjera? 

– Koje tehnologije su dominantne kada su u pitanju projekti na kojima se radi u HTEC grupaciji? 

– Da li u HTEC grupaciji postoje odjeli za Cyber sigurnost i mašinsko učenje? 

– Koje vještine treba steći da bismo postali dobar profesionalac u domeni sigurnosti u IT sektoru? 

– Koji su benefiti ponuđeni uposlenicima? 

Domaćini su pažljivo odgovorili na sva pitanja dajući precizne informacije koje će sigurno biti od velike koristi našim studentima. Također, HR menadžerica je studentima preporučila obogaćivanje GitHub profila raznim projektima te kreiranje LinkedIn profila za umrežavanje sa drugim studentima, profesorima, poslodavcima i profesionalcima iz oblasti softverskog inženjerstva. GitHub i LinkedIn su navedeni kao ključan faktor za biranje kandidata za posao. Pored toga, logičko razmišljanje, fakultetsko obrazovanje i znanje iz matematike su navedeni kao jako poželjni faktori.

Studenti su nakon sesije imali priliku posjetiti različite dijelove ureda i upoznati se s radnim okruženjem koje ih čeka u skorije vrijeme. Posjeta HTEC-a u Sarajevu je studente motivirala za bolji rad i sticanje iskustva u raznim domenama IT svijeta.

Arhive

KONTAKT

+387 32 206 100
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

Share This