Politehnički fakultet u Zenici i kompanija Softray Solutions potpisali memorandum o saradnji

U prostorijama Politehničkog fakulteta, Univerziteta u Zenici upriličeno je potpisivanje memoranduma o saradnji između ove obrazovne ustanove i kompanije Softray Solutions, d.o.o koja se bavi pronalaženjem naprednih softverskih rješenja.

Potpisivanju su prisustvovali dekan Politehničkog fakulteta, Sabahudin Jašarević, prodekan za naučno-istraživački rad Politehničkog fakulteta, Samir Lemeš, te izvršni direktor kompanije Softray Solutions, d.o.o Emir Begagić, gdje je dogovoreno da će u duhu najbolje zajedničke saradnje i dobre volje, djelovati u interesu jačanja i razvoja informacionog društva u Zenici, razmjeni iskustava, organiziranja IT takmičenja za studente, realizaciji studentske prakse i sličnih usavršavanja studenata Fakulteta, kao i poticanja i koordinacije istraživanja i razvoja tehničko-tehnoloških dostignuća.

Politehnički fakultet od svog osnivanja razvija i unapređuje saradnju s kompanijama iz okruženja. Na sva tri odsjeka studenti se pokušavaju što ranije povezati s kompanijama iz okruženja, kako bi prije završetka studija saznali šta se od njih očekuje u budućem radu, ali i da prepoznaju vlastite kvalitete i sklonosti koje bi onda jačali i tako se bolje pripremili za tržište rada. Samo saradnja privrede i akademske zajednice garantuje bolju zapošljivost kadrova i jačanje kadrovske osnove za ekonomski rast domaće privrede. Posebno je saradnja s IT kompanijama značajna za novi studijski odsjek “Softversko inženjerstvo”, koji je uspostavljen prošle godine s namjerom jačanja podrške izgradnji informacionog društva u BiH,“ izjavio je dekan Politehničkog fakulteta, Sabahudin Jašarević.

Izvršni direktor kompanije Softray Solutions, d.o.o Emir Begagić, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa ovom obrazovnom ustanovom, upravo iz razloga jer je na ovom Fakultetu tek nedavno uspostavljen smjer “Softversko inženjerstvo”, te istakao da bi svi zajedno trebali raditi na promociji ove struke, kako bi privukli što veći broj mladih Zeničana u IT svijet, te dodao: „Osim što smo posvećeni pronalaženju naprednih softverskih rješenja za velike svjetske kompanije, naša kompanija njeguje i kulturu transfera znanja i usavršavanja. S tim u vezi, želimo ovim mladim ljudima pružiti stručnu podršku, a sve s ciljem kvalitetne pripreme kadrova za rad u realnom sektoru IT industrije,“ zaključio je g. Begagić.

Arhive

KONTAKT

+387 32 206 100
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

en_USEN
Share This