Prezentacija softverskih rješenja studenata odsjeka Softversko inženjerstvo

U oktobru 2018. godine upisana je prva generacija studenata na odsjek “Softversko inženjerstvo”. Uprkos brojnim teškoćama i hroničnom nedostatku prostornih kapaciteta, zahvaljujući entuzijazmu i zalaganju nastavnog osoblja nastava se realizira prema planu.

U stalnom nastojanju da nastavu učine zanimljivijom i što više približe praksi, studenti već na drugoj godini studija skoro samostalno razvijaju softverska rješenja koja bi mogla postati i komercijalni proizvodi. Prikazana rješenja nastala su kao rezultat online nastave, realizovane u uslovima pandemije, što pokazuje da je Politehnički fakultet u stanju prilagoditi se novim uslovima obrazovanja.

Sve više IT kompanija prelazi na koncept “rada izvan ureda” (remote working), a naši studenti su pokazali da se snalaze i u takvom radnom okruženju. Naredne godine im predstoji i studentska praksa i samo se nadamo da će im IT kompanije omogućiti da završe studij prije nego što ih angažuju. Za ove kadrove nema brige o zaposlenju, oni su već pokazali da će biti u stanju izmijeniti ekonomsku sliku i karakter privrede u Zenici.

Danas su predstavljena tri najzanimljivija od trinaest softverskih rješenja koja su nastala kao rezultat nastave na predmetu “Analiza i dizajn softvera” II godine studija. Radi se o softverima za podršku informatizacije javnog prevoza, pčelarske i zubarske djelatnosti. Uz malo podrške i poticaja od strane institucija, to bi mogli postati komercijalni softverski proizvodi. Vizija ovog studijskog programa na Politehničkom fakultetu jeste upravo to – da naši studenti proizvode digitalne proizvode koji su zasnovani na pameti i znanju, a ne na eksploataciji prirodnih resursa.

Sponzori prezentacija, kompanija Imtec i Net akademija, nagradile su autore aplikacija simboličnim poklonima.

Arhive

KONTAKT

+387 32 449 120
+387 32 449 126
ptf@unze.ba
Fakultetska 1, 72000 Zenica

LOKACIJA

Web development: CRTAONA | Copyright 2018 | Sva prava zadržana

Share This